Трябва да има значително увеличение на разходите на държавата в сектор социална политика. В рамките на 4 години, колкото би бил мандатът на евентуален нов кабинет, този стълб в разходната част на бюджета, трябва да нарасне до 20% или от 18,8 до 30 млрд. лева. Това настояват от най-голямата синдикална организация КНСБ. В сряда синдикатът организира кръгла маса, посветена на предстоящия за изготвяне национален план, посветен на Европейския стълб за социални права, по линията, на който България ще получи близо 3.5 млрд. лева. Именно във въпросния национален план, смятат от КНСБ, следва да залегне като основен приоритет ръстът на социалните разходи.

"Това е напълно постижимо и поносимо за бюджета при планирания растеж от 5% на брутния вътрешен продукт. А този растеж също е напълно възможен според оценките на ЕК, международния валутен фонд и др. Още повече, че тук не се оценява евентуалният ефект на парите, които се очаква да дойдат по линия на плана за възстановяване и устойчивост", каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

КНСБ: Половината заети българи са работещи бедни

КНСБ: Половината заети българи са работещи бедни

Нужна е поне 1069 лв. заплата, за да живеем достойно

"Да, хубаво е да правим детски градини, детска болница, но няма да участваме в дебат на парче. Надяваме се държавата, обществото, бизнесът да седнат на една маса и да определят няколко основни приоритета. За да можем поне да обърнем тренда на миграция, да остават повече млади, кадърни и квалифицирани хора, защото иначе нямаме шанс да направим нищо, независимо колко пари се наливат", добави синдикалният лидер.

Не космическа програма, а да създадем кадри, способни да работят в нея. Това следва да е основният приоритет на държавата, заяви от своя страна заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. Друг приоритет, който си е поставил служебният кабинет в социалната сфера - актуализирането на пенсиите. Това обаче може да стане само чрез промяна в закона, за което е нужно да има работещ парламент. "България и МТСП предстои да се изправят пред предизвикателството да управляват един много съществен ресурс. Основните ни цели са инвестициите в човешки капитал", заяви Кръстев.