Коритата на реките, намиращи се извън урбанизирани територии, не са почиствани от над 30 години, заяви управителят на Софийска област Илиан Тодоров, съобщи БГНЕС. Тодоров организира среща с отговорните институции, за да се намери решение на проблема със замърсяването в река Искър, след като обилните валежи и придошлите води натрупаха тонове боклуци на стената на ВЕЦ "Своге".

На 22 май 2020 г. изпратих писмо до Министерския съвет, до главния секретар, с което изисквам средства за почистване на речните корита в извън урбанизираните територии, което е мое задължение по Закона за водите. След 3 месеца от там ми отговарят, че няма възможност за финансиране", посочи още в самото начало Илиан Тодоров. Той увери, че вече се подготвя ново писмо до Министерски съвет с искане за средства, които да бъдат изразходени целево за почистване на натрупаните отпадъци. По предварителни разчети тяхното премахване ще струва между 200 000 и 220 000 лева.

Нямало пари за почистването на плаващото сметище в река Искър

Нямало пари за почистването на плаващото сметище в река Искър

Тоновете боклуци ще бъдат премахнати едва когато държавата отпусне средства

Паралелно с това Окръжна прокуратура е подела случая и заедно с органите не МВР ще търси виновни за натрупването на боклука през годините. Община Своге ще съдейства с всичко, увери на свой ред зам.-кметът Илия Богданов. Той обаче припомни, че прогнозите за следващите дни също са проблем, защото се очакват ниски температури и замръзвания, които ще пречат на почистването на "подаръка", както го нарече той, който градът получи от придошлата вода.

Припомняме, че на 13 януари боклуци задръстиха река Искър.

Два дни след това от областната управа заявиха, че нямало пари за почистването на плаващото сметище в река Искър.