Около 200 млн. лв. са изплатени по проекти на общините за периода от началото на май 2015 г. до май 2019 година. 

Средствата са по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Те са предназначени основно за подкрепа на заетостта на хора от уязвимите групи и насърчаване на тяхното социалното включване.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Изявлението му бе направено по време на заключителната конференция на местните власти за мандат 2015-2019 г. , организирана от Националното сдружение на общините в Република България в Боровец.

В следващия програмен период 2021-2027 г. бюджетът на ОПРЧР ще се увеличи с около 70% в сравнение с настоящия програмен период, обеща Петков.

Към 15 юни са подадени 65 000 заявления за извършване на индивидуална оценка на хора с увреждания.

От тях в 3745 случая е заявена потребност от лична помощ. На 1445 души са издадени направления за ползване на личен асистент. С получения документ те могат да кандидатстват пред съответната общината по настоящ адрес, която съгласно законодателството е доставчик на лична помощ.

Със стартирането на операцията "Патронажна грижа" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" около 15 000 души ще получат здравни и социални почасови услуги в домовете си, добави министър Петков.

Петков открои изпълнението на актуализирания план за действие по Стратегията за деинституционализацията на грижата за деца сред постиженията в приключващия мандат на НСОРБ. Натрупаният опит трябва да бъде приложен и в реализацията на Националната стратегия за дългосрочна грижа, с която ще се постави началото на деинституционализацията на грижите за възрастните хора и за хората с увреждания, каза министър Петков.

Той припомни, че през 2019 г. бюджетът за делегираните от държавата социални услуги е 260 млн. лв., което е с над 30 млн. лв. повече в сравнение с 2018 година.