Към момента в карантина са над 5700 ученици, а 201 са в положителен тест за COVID-19. Това каза началникът на Регионално управление на образованието - София град Ваня Кастрева, която изнесе данни за карантинираните ученици в столичните училища. Три училищата са взели решение да преминат към обучение в електронна среда. Кметът Фандъкова предложи щабът да даде допълнителни указания на директорите, за да бъдат подпомогнати при вземането на решения за преминаване на дистанционно обучение.

По предложение на медицинския съвет и за да улесним директорите във въвеждането на дистанционно обучение, препоръчваме на онлайн обучение да преминават учениците от гимназиален етап (без 8 клас) при условие, че има над 20% отсъстващи. Препоръчваме 8-ите класове да продължават обучение в училищна среда, тъй като на този етап се усвояват базови познания и компетентности.

Директорите на училищата вече ще решават за дистанционното обучение

Директорите на училищата вече ще решават за дистанционното обучение

Това предвижда нова заповед на МОН

В детските градини в София карантинираните групи са 13. По предложение на родители кметът ще поиска от министъра на образованието задължително присъствие на децата в предучилищните групи (5 и 6 години) временно да бъде извинявано от директора при писмено искане от родителите. По указания на дирекция "Образование" тази възможност вече беше дадена за децата на 3 и 4 години. Родителите, които искат децата им да останат вкъщи, могат да подадат декларация в свободен текст до директора на детската градина и отсъствията на децата ще бъдат извинявани служебно за времето на извънредната епидемиологична обстановка. Декларациите могат да се подават и онлайн.