218 литра безалкохолни напитки средно е изпил българинът през 2007 г.

Това е с 34 литра повече на глава от населението в сравнение с 2006 г.

За цялата изминала година потреблението на безалкохолни напитки е нараснало с 18% в сравнение с предходната.

На пазара са реализирани общо 1 658 млн. литра безалкохолни напитки, които по цени на дребно са за близо 1309 млн. лева.

Българският потребител консумира все повече безалкохолни напитки.
Техният дял в общото потребление на всички видове търговски марки напитки на пазара за една година се е увеличил от 62 % на 64 %.

При газираните напитки потреблението е в размер на 648 мил. литра, което е с 20,5% по-високо от предходната година.

На глава от населението консумацията на напитки от тази група е нараснала от 70 на 85 литра.

Увеличава се делът на газирани напитки в по-големи разфасовки, предназначени за консумация в домашни условия.

Потреблението на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води е по-ниско от обичайното средногодишно в последните 10 години.

Потреблението им през 2007 г. е увеличено с 15,7%, като на глава от населението достига 95 л.

Това е 12 пъти по-високо от потреблението през 1990 г.
Делът им сред всички търговски марки напитки остава най-висок - 28%.

Това ги прави безспорен лидер на българския пазар, на който има 42 марки бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води в голямо разнообразие от опаковки и разфасовки.

С 15% е по-голямо потреблението на плодови сокове и нектари през 2007 г. Консумацията на глава от населението достигна 11 литра. В сравнение с 1990 г. това е 4 пъти повече.

В момента на българския пазар има над 500 вида плодови сокове и нектари в различни опаковки и разфасовки от над 40 марки на български и чужди производители.

Обемът на потребление на негазирани напитки през 2007 г. е 180 милиона литра или 15% по-високо от предходната. Чувствително е нараснало потреблението на разтворими прахообразни напитки.

Увеличено е потреблението на студен чай с 49%, а на спортни и енергийни напитки с 73%.

През 2007 г. компании от безалкохолната промишленост бяха сред първите в хранителната индустрия, които въведоха GDA (guideline daily amount - "Ориентировъчен дневен прием") - информация на етикетите на свои продукти.

Схемата за етикетиране дава възможност на потребителите да се информират чрез единни визуални символи за количеството калории на порция от съответния продукт и процентното съдържание на тези калории в продукта, отнесено към ориентировъчния дневен прием (GDA).