Планинската спасителна служба е оказала помощ на 2566 души през 2017 г. Това става ясно от изказването на директора на ПСС Емил Нешков на ежегодната пресконференция на службата.

По думите му става ясно, че през 2017 г. Планинската спасителна служба е оказала помощ на 2566 души - 2457 от тях са случаи на ски писта и 94 спасителни акции със 109 пострадали във високите части на планината и 8 смъртни случая.

Най-опасната планина е подценената планина, напомнят от ПСС

Най-опасната планина е подценената планина, напомнят от ПСС

Изходът от борбата винаги е в полза на планината

Той обясни, че ПСС са сформирали 32 отряда, разположени в подпланинските селища на България. В тях участват 526 правоспособни планински спасители. 47 от спасителите са щатни, а всички останали са доброволци.

По думите на Нешков две са основните причини за инциденти в планината. Първата е подценяването на условията в планината - снежната покривка, метеорологичните условия. Другата основна причина е плод на човешка дейност, а именно надценяването на собствените възможности.

Той призова хората да използват безплатното мобилно приложение на Планинската служба, с което бързо и навременно могат да бъдат установени координатите на някой в планината.

Туристи заседнаха в пряспа в Пирин
Обновена

Туристи заседнаха в пряспа в Пирин

Планински спасители им помагат

Председателят на БЧК Христо Григоров изтъкна колко е важно да бъдем информирани. Григоров обяви новата им инициатива - Планинска грижа. Чрез нея ще може да бъде събиран финансов ресурс и да бъде връщан в обществото под формата на учебни програми и превенция.

крайна сметка е много по-добре да се инвестират пари в превенция, отколкото да се дават после пари за грижа и обгрижване на болни", коментира Нешев. Той пожела на всички любители на планината безаавариен сезон и по-малко загубени хора.

От ПСС чакат Закон за доброволчеството. Това изтъкна председателят на службата Веселин Ганчев. Той обясни, че нормативната уредба на доброволчеството е особено необходима, защото официалните работодатели на доброволци не ги освобождават от работа. Те не разбират колко важно и отговорно е да си доброволец, смята Ганчев. "Крайно време е да бъде решено със закон или с друга нормативен акт", допълни той.

Почина затрупаният от лавина турист
Обновена

Почина затрупаният от лавина турист

Направено е всичко възможно да бъде спасен

"Знам каква е тръпката", предупреди Ганчев скиорите, които се канят да бъдат на пистите в първия ден от зимния сезон. Председателят на ПСС обясни обаче, че изкуствената снежна покривка, каквато ще има тогава, води до по-тежък травматизъм.

Той също призова всички почитатели на зимния туризъм да си направят планинска застраховка.