274 досъдебни производства по текстове от Наказателния кодекс, свързани с престъпления срещу гръбначни животни са образувани от началото на 2017 година до края на октомври месец.

Това стана ясно от специалния акцент в редовния месечен брифинг на вътрешния министър Валентин Радев.

От тях: 228 - за смърт и увреждане на животно; 3 - за организиране на боеве и 43 - за недостатъчен контрол над животното и причинена телесна повреда.

Повдигнати общо 19 обвинения. Спрените производства са 76 производства, а прекратените - общо 43 досъдебни производства.

Министър Радев даде специални пояснения за т.нар. зоополиция и как тя си изплънява задълженията си по съставите в НК - чл.325а, б, в - проявата на особена жестокост към животните, както и неупражняването на контрол над животни са обществено опасни деяния и са определени за престъпления.

Някои от тях се наказват с лишаване от свобода от 3 до 5 години и глоби от 5 до 10 000 лева.

Министърът посочи, че от началото на 2016 г. в рамките на ГД"Национална полиция" е създаден сектор "Кинология и престъпления срещу животните". Във всяка една областна дирекция по темата работят по двама служители, над 80 служители в цялата страната се занимават с тази дейност.

Освен със сигналите, постъпили в полицията, тези служители извършват и ежедневни проверки в интернет пространството и медийни публикации за жестокост към животни, с цел своевременно извършване на проверки.