3,4 милиарда лева е похарчила държавата за антикризисни мерки, свързани с икономическата криза, предизвикана от коронавируса. Най-голямо перо в графа "разходи" е било предоставено по мярката 60/40, следват добавките от 50 лв. към пенсиите, 1000-та лева върху заплатите на медицинските служители, работещи с ковид-пациенти и др. Това съобщи главата на финансовото ведомство Асен Василев в рамките на първия от серията обществени съвети.

11,4 милиарда лева е дала държавата за заплати, осигуровки и допълнителни възнаграждения на държавни служители, стана ясно още от отчета на финансовия министър. Това освен служители са и хора, получили възнаграждения за извършени услуги, уточни още Василев.

Хампарцумян: Пари има, въпросът е как се използват

Хампарцумян: Пари има, въпросът е как се използват

Няма голямо търсене на кредити заради потиснатата икономика

Най-малко като относителен дял, но най-много в общ план, са получили общините поради големия си брой. Най-голям дял от тези пари са взели училищата и детските градини. На второ място се нарежда МВР, където около 80-90% от разходите отивали за заплати, отчете още министърът. На трето място по дадени държавни пари е Министерството на отбраната, следва съдебната власт и т.н.

Най-големи заплати от държавните ведомства взимат слъжителите от Конституционния съд. Следва Централната избирателна комисия, бюрото за контрол на СРС, Комисията за финансов контрол, КЕВР и т.н.

Близо половината постъпления в държавният фиск идват от предприятия, реализиращи дейност на територията на столицата София, отчете още Асен Василев. "32% от приходите се реализират директно в София. Има и нещо друго, наречено "големи данъкоплатци", които са около 1000 фирми, повечето от които се намират в столицата. Може да се каже, че около 50% от приходите в бюджета се реализират в София", каза още той.