Около 30 хил. българи използват хероин. 11 хил. души употребяват редовно амфетамини и екстази по официална статистика.

По неофициални данни обаче бройката им е три пъти повече и достига до 47 хиляди редовно употребяващи дрога и 100 хил. души, които употребяват лека дрога. 80% от тях са хора на възраст до 29 години. Само 1,4% от всички са заявили желание да лекуват наркотичната си зависимост.

Стряскащите данни обяви депутатът Калина Крумова по време на съвместна пресконференция с експерти от Норвегия на тема: „Терапевтичната общност - ефективен модел за възстановяване при зависимостите.

В пресконференцията участваха и директорът на терапевтичната общност „Феникс" д-р Петър Василев и двама норвежки експерти по въпросите с наркоманите и зависимостите. Калина Крумова посочи, че изключително важна е превенцията сред подрастващите.

Тя предложи да започне информационна кампания сред младите хора, в която да се включат вече бивши зависими наркомани, които да излязат от анонимност и с лицата си да застанат и да разкажат своята история. Особено важна е и работата с близките и семействата на зависимите от наркотици, тъй като те са ключово звено в общуването им с външния свят.

За справяне с проблемите на зависимите наркомани е необходимо и обществото да успее да ги приеме и да им даде шанс да е развиват личностно и професионално.

Депутатът предложи да бъде направена анкета в цялата страна, която да се разпространи сред подрастващите. Данните от нея могат да послужат за изготвяне на по-ясна картина за това къде и в кои възрастови групи младежите са податливи на използването на наркотични вещества.

Д-р Петър Василев сподели своя опит като психолог в терапевтичната общност „Феникс" и посочи, че центърът вече има 10-годишна практика. Терапевтичната общност „Феникс"  се намира в община Годеч, село Бракьовци. Василев обясни, че първият етап при работата със зависими хора е промяна на поведението и самоосъзнаване, както и осъзнаване на проблема. Следващата стъпка е проверка и прилагане на научените умения в реалния живот, като последната е зависимите сами да се интегрират в нормална социална среда чрез работа, стажове и обучения.

Програмата е ориентирана към личността и покрива всички европейски стандарти - за квалификация на персонала, терапевтична среда и връзки с други институции, както и за качество на терапията.

Експертите от Норвегия приветстваха идеите на Крумова и Василев като ги предупредиха, че една информационна кампания трябва да бъде много добре подготвена, за да достигне до всеки един от хората, изложени на риск от пристрастяване или вече зависим. Те дадоха и някои съвети за това как програмата да бъде по-успешна и да постигне резултат. Общо е мнението обаче, че в обществото не се говори достатъчно за проблемите на хората със зависимости. И Калина Крумова, и д-р Петър Василев упрекнаха медиите, които не обръщат достатъчно внимание на хората с подобни проблеми и не ги информират.

Депутатът посочи, че една от успешните кампании е свързана със събирането на средства за деца сираци чрез известни личности, които застават зад каузата и решават да танцуват с професионалисти във вечерно телевизионно шоу.