![](http://images.ibox.bg/2008/06/06/srj/256x190.jpg)
Това заявиха от Асоциацията на млекопреработвателите в България, цитирани от БНР.
От там посочват, че само около 30-40 процента от суровото мляко у нас отговаря на европейските норми и затова преработвателите прибягват до изкупуването на мляко от държави от Европа. Според тях животновъдството у нас е неефективно и оттам идват проблемите с качеството на суровината.
В момента в Европа има излишък на сурово мляко, отговарящо на тези изисквания, отбелязаха от асоциацията.
Млекопреработвателите посочиха още, че млякото в България, което отговаря на европейските стандарти, е с около 25-30 процента по- скъпо отколкото европейското. Те бяха категорични, че у нас се правят качествени и добри продукти, както и че в киселото мляко няма сода каустик.
Според тях се правят опити за фалшификация на суровината, но в предприятията са изградени лаборатории, които се грижат за контрола.
От асоциацията посочиха долна граница на цената на млечните продукти, ако бъдат произвеждани по евентуален български държавен стандарт. Тя е 7 лв. за килограм сирене, 10 лв. за кашкавал и 70 стотинки за кофичка кисело мляко.
Млекопреработвателите настояват да бъдат създадени държавни стандарти, приложими към млечните продукти, като те ще гарантират качеството на продукта.
alterin
на 11.02.2009 в 13:10:04 #2Никой не ви пречи да си произвеждате боклуците, но сте задължени да уведомявате потребителите какво консумират. Много хора са готови да плащат по-скъпо, но да ядат качествени храни.
Mars
на 11.02.2009 в 12:42:48 #1В магазините се продава прясно мляко, приготвено от мляко на прах и палмово масло! Съдържа и разни овкусители, стабилизатори и консерванти, а всичко това, което вече изброих, са химикали, които са много вредни и отровни за човешкото здраве! Така е при либералния "демокнатичен" капитализъм ... парите да падат!
![](https://webnews.bg/assets/images/emoticons/mad.gif?_=1446728989)