30 младежи от домове за деца лишени от родителска грижа в София и Исперих завършиха успешно курсове за професионална реализация. Обученията са проведени по проекта „Сътворявам живота си" на фондация „Благотворител", съобщи БНР.

Проектът е на стойност 27 хил. лева, осигурени от държавния бюджет. За 8 месеца младежите, които са на възраст между 16 и 19 години са се обучавали по избор в готварски, сервитьорски, козметични и шофьорски курсове, съобщи координатора на фондация „Благотворител" Пенка Лазарова.

Проведени са два езикови и кандидат-студентски курса по математика, както и едно компютърно обучение. Един от успешно издържалите няколко курса е 19-годишният Янко Димитров от София, който ще кандидатства с изпит по математика в Техническия университет.

„Най-ценното за мен са възможностите за реализация от тези курсове. Завършил съм категория „В" шофьорски курсове. Сега в момента карам категория „С". Готварски курс съм завършил и в момента ходя на кандидат - студентски курсове. Бих искал да уча или нещо с компютри, или пък нещо с аудио и видео техника", сподели Димитров.

От фондация „Благотворител" ще помогнат на младежите при търсенето на работа. До момента шестима от курсистите са намерили професионална реализация.