Тридесет и първият български контингент се завърна от Афганистан тази вечер около 21.30 ч., след  успешно участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“, съобщиха от Министерството на отбраната.

На летище „София“ военнослужещите бяха посрещнати от началника на щаба на Съвместното командване на силите комодор Димитър Йорданов.

Контингентът е в състав от близо 110 военнослужещи, включени в национален команден елемент, екип от съветници и взвод за охрана на летище Кандахар.

По време на шестмесечното си участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ военнослужещите бяха дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, механизирани и пеши патрули, контрол на автомобилен и пешеходен трафик. Българските военни бяха ангажирани и с обучение,  съветване  и  методическо  подпомагане  на формирования от Афганистанската национална армия.

Национален командир на контингента е полковник Руси Русев от щаба на Командването на Сухопътните войски, командир на взвода за охрана е лейтенант Славена Желязкова от военно формирование 34 840-Карлово, а командир на екипа от съветници е подполковник Марин Господинов от военно формирование 24 150-Стара Загора.

След извършената ротация, задачи в мисията на НАТО в Афганистан продължава да изпълнява 32-ият контингент от състава на Въоръжените сили на Република България.