Държавната комисия за енергийно и водно регулиране e завела поредния съдебен иск да бъде глобено електроразпределителното дружество ЧЕЗ за административно нарушение.

Причината е, че компанията не е минала на едномесечно отчитане на тока.

Припомняме, Върховният административен съд потвърди окончателно връщането на едномесечното отчитане от ЧЕЗ.

Делото е заведено във Върховния административен съд.

 Това съобщи председателят на регулаторния орган Ангел Семерджиев след днешното заседание на комисията по искане на газоразпределителни компании, цитиран от money.bg

Глобата е от 500 до 2000 лева и при неизпълнение с натрупване по 500 лева на седмица. Санкцията ще бъде понесена от длъжностните лица, които ръководят дружеството. Семерджиев посочи, че в момента ДКЕВР води 32 дела срещу ЧЕЗ.

По думите му от дружеството ще зависи дали комисията ще стигне до крайност и да пристъпи към отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Освен това - никоя компания не печели реноме с такива действия и загубени дела, коментира той.

Няма нито един потребител в Западна България, която се обслужва от ЧЕЗ, чиято консумирана електроенергия да се отчита ежемесечно.

Според ДКЕВР обаче дружеството е започнало да създава условия и една трета от абонатите вече е можело да са преминали от тримесечно към едномесечно отчитане. Освен това софтуерът дава възможност това да стане по-бързо, показва проверка на комисията.

Шефът на регулатора обвини в лъжа ЧЕЗ в отговор на зададен въпрос кой носи отговорност за невярната информация, която се подава от дружеството.