4 игрални зали, в които са се организирали и провеждали хазартни игри без разрешение, са разкрити във Варна при операция на Държавната комисия по хазарта.

След направената проверка са иззети 32 нелегални игрални автомата.

Ротативките работели без необходимите от ДКХ разрешения за организиране на хазартна дейност.

На четиримата собственици на заведенията са съставени актове за административни нарушения, съобщава днес плюс.

По експертна оценка средният месечен доход от дейността на една зала, в която се организират хазартни игри без разрешения с 5 до 10 ротативки, е от 2 000 лв. до около 8 500 лева.

Държавната комисия по хазарта припомня, че чрез нелегалния хазарт държавният бюджет се ощетява по два начина - чрез невнасяне на такси за получаване на разрешение за хазартна дейност и чрез изземване на част от постъпленията на легалните организатори, които по този начин не отчитат по-големи печалби и не внасят по-голям данък.

Иззетите игралните съоръжения се съхраняват в складове на Държавната комисия по хазарта, като след  това се предават на Агенцията за държавни вземания (АДВ).

Периодично АДВ провежда търгове за продажба на тези съоръжения, като приходите от тях се внасят в държавния бюджет.

Санкцията за организиране и провеждане на хазартни игри без разрешение от ДКХ е глоба или имуществена санкция в размер от 20 000 до 50 000 лв.

От комисията допълват, че ще се обърне специално внимание на проверките на хазартните обекти по българското Черноморие в туристическия сезон.

Ще се правят и  проверки за присъствието на малолетни и непълнолетни лица в хазартните обекти.

Санкцията предвидена в Закона за хазарта за тези нарушения е от 5 000 до 10 000 лева.