35% от работещите жени в България страдат от главоболие поне веднъж в седмицата.

Това показват данни от национално проучване за навиците. Изследването е направено от Алфа Рисърч сред работещите хора в страната, като то изследва какви социални придобивки за повишаване продуктивността на служителите предоставят работодателите в България.

Проучването показва, че 32% от жените пият под 1 л вода по време на работния ден, което според специалистите е значително под препоръчителния прием. Мъжете по-рядко се оплакват от главоболие, докато са на работа, като данните показват, че те пият средно с 265 мл. повече вода на ден от жените.

Сред основните фактори, с които жените оправдават малкия прием на вода, са липсата на време, приема на други течности като кафе и безалкохолни, множеството задачи в офиса, както и фактът, че едва 39% от работодателите в България осигуряват вода на служителите си на работното място.

Дехидратацията на организма води до чувство за жажда, умора, главоболие, раздразнителност и понижена продуктивност. Това се отразява не само на качеството на професионалните задължения, но и на самочувствието и добрия външен вид.

По-добрата хидратация на организма допринася за по-висока продуктивност и повишена устойчивост на стрес. Хората, които приемат достатъчно вода през деня, се чувстват по-енергични и бодри, което е предпоставка за позитивна атмосфера в офиса.

Друг интересен факт от изследването е, че жените, които определят жизнения си тонус по време на работа като нисък, са близо два пъти повече в сравнение с мъжете. В същото време над 80% от хората, които пият повече от един литър вода в рамките на работния ден, споделят, че имат добър жизнен тонус и високо ниво на концентрация.