3260 са доброволците в България, които са обучени, подготвени и екипирани преди всичко за действие при пожари, защита на населението и преодоляване на последствията от бедствия и аварии. Това заяви на брифинг в МС главен комисар Николай Николов. Тези доброволци са разпръснати в 233 общини и са ръководени лично от кметовете.

Към момента те се занимават основно с дейности, свързани с приемане и предаване на сигнали от възрастни и трудноподвижни хора, доставка на храни и лекарства отново за тях. Доброволците оказват подкрепа и на контролнопропускателните пунктове на входно-изходните артерии. Вижданията са доброволци да помогнат и на паркинга за тирове в Хасковско и по гранично-контролните пунктове.

Най-голяма необходимост от доброволци има първо в подкрепа на лечебните заведения, уточни комисар Николов, като уточни, че не става въпрос за специализирана медицинска подкрепа, за което си има отделен план, за който отговарят здравния министър и Оперативния щаб.

26 студенти-медици от Тракийски университет се включват в борбата с COVID-19

26 студенти-медици от Тракийски университет се включват в борбата с COVID-19

Те апелират своите колеги да се включат към борбата с коронавируса

Нужда от доброволци имат социалните служби и местните Здравни инспекции, които са изключително натоварени и се занимават и включително с контрол на КПП-та и на карантинираните.

Утре ще се обсъди и план за реакция и взаимодействие с общините, както и ще се създаде ред за подкрепа на тези доброволци. "Истинско изкуство е да създадеш най-добрата среда за доброволците."

Александровска болница търси доброволци в борбата срещу коронавируса

Александровска болница търси доброволци в борбата срещу коронавируса

Те трябва да са студенти и специализанти по медицина