За сигурността и спокойствието на столицата по време на посещението на американския президент Джордж Буш ще се грижат 3500 служители на МВР, съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Полицаите ще разполагат с цялата необходима техника, включително със 170-180 транспортни средства, които ще им бъдат на разположение, допълни Петков.  

Президентът на САЩ Джордж Буш пристига в София късно вечерта на 10.05. Посещението му е част от 8-дневната обиколка из Европа, която съчетава участието на Буш в срещата на Г-8 в Хайлигендам с посещения в някои ключови за сегашната политика на Белия дом държави в Източна Европа - Чехия, Полша,Албания, включително и България.

Министър Румен Петков съобщи, че в столицата ще бъдат обособени две зони за сигурност.  

Темите на Буш в София:
НАТО, България-САЩ, Русия, Косово, Либия...

Първата включва 4 обекта в центъра на София - президентството, Министерския съвет, Археологическия музей и Паметника на незнайния войн. Тя обхваща района между булевардите „Витоша", „Патриарх Евтимий", „Васил Левски", „Дондуков".

Втората зона за сигурност включва аерогара София и кварталите „Бояна", „Драгалевци", „Младост", както и Студентския град.

В определени интервали от време движението по булевард „Дондуков" ще бъде спирано, но градският транспорт ще продължи да работи с малки корекции на спирките.

Спирката на трамваите на булевард „Витоша" до хотел „Шератон" ще бъде пропускана, съобщи заместник-кметът по транспорта на столицата Велизар Стоилов. Тъй като е желателно по време на визитата собствениците на автомобили да ползват градския транспорт, общината е предвидила допълнителни трамвайни и тролейбусни коли.

Спирката на метрото при „Булбанк" ще работи.

Вероятно ще има временни спирания на движението и във втората зона за сигурност.

Ограничителните мерки ще бъдат въведени от следобедните часове на 9 юни.

„Не става въпрос за зона, която ще бъде блокирана с Берлинска стена", изтъкна началникът на СДВР генерал Румен Стоянов. Той поясни че няма да им контролно-пропускателни пунктове, които да насочват движението, а само засилено полицейско наблюдение.

Мерките за сигурност се налагат не само заради посещението на президента Буш, но и заради провеждането на съпътстващи мероприятия в столицата, като заседанието на началник-щабовете на сухопътните войски на страните от НАТО и други срещи - с участието на представители на Европейския съюз в различни формати.  

Според Румен Петков предложението за почивен ден на 11 юни има резон от гледна точка на сигурността и спокойствието, но той подкрепя решението на правителството.

Като аргументи министърът посочи, че имаме доказала се европейска полиция и доказали се служби за орана, както и това, че така ще се избегнат неудобствата от разминавания в работния график на столицата и останалите части от страната.

Засега в общината е постъпила една заявка за митинг на антиглобалисти. Дадено е одобрение той да се проведе на 9 юни между 17 и 18 часа пред Народния театър „Иван Вазов". Сутринта, между 10 и 11 часа ще се проведе антиглобалистко шествие от пилоните на НДК до Народния театър.