36 пилоти са напуснали работа през последната година. Това съобщи командващият военновъздушните сили ген.-лейтенант Симеон Симеонов, цитиран от БНР.

Той уточни, че основна причина е ниското заплащане. "Частните фирми предлагат по-големи заплати и привличат добрите ни пилоти", категоричен е генералът.

Държавата не може да спре изтичането на кадри в частния сектор, защото максималният размер на възнаграждението е строго фиксиран. Ген. Симеонов обаче е категоричен, че проблемът не трябва да се драматизира.

"В информацията, която ни беше подадена от САЩ, изключително подготвени хора, едни от най-добрите във ВВС, намират много добри места," обясни Симеонов.

"Самите фирми, големите компании в САЩ, ги набират и проявяват голям интерес към тях", съобщи командващият българските ВВС.

Той допълни, че все пак ще има увеличение на заплати, но само на тези, които дават дежурства. Все още не е ясно обаче какво ще бъде увеличението.

"Ние сме дали нашите предложения и по тях работи комисия от Министерството на отбраната. Не говоря за увеличение от 15-20 лева, включително и това, което беше съгласувано с министъра на отбраната. Надявам се, да бъде максимално достойно заплащане", заяви ген.-лейтенант Симеон Симеонов.