Кабинетът на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от българите, а 40% не го одобряват. Това става сочат данни от проучване на "Тренд" сред 1004 души за нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Одобрението към новия кабинет е напълно сходно с това към първото служебно правителство на Стефан Янев в началото на мандата му през май миналата година. Симпатизантите на "Продължаваме промяната" почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета. Около две трети от електората на БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" дават положителна оценка, а около една пета - отрицателна.

Галъп: 50,1% имаха доверие в служебното правителство

Галъп: 50,1% имаха доверие в служебното правителство

Рязко в своите негативни оценки изпъкват избирателите на ГЕРБ

През 2021 г. най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет оценката за работата на парламента пада на критично ниски нива от около 15%, които през септември стигнат дори до 12%. Отрицателните тогава отбелязват нива от 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

През втората половина на 2021 г. има тенденция на повишаване на отрицателните оценки за работата на президента Румен Радев предимно заради отговорността му за служебното правителство, като част от социалното недоволство спрямо властта рефлектира и върху държавния глава. Президентските избори през ноември презареждат в определена степен доверието към президента и го възстановят на нивата от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

Снимка 561264

Два месеца след последните предсрочни парламентарни избори електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат. "Продължаваме промяната" е първа политическа сила с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11.5% и 10.9%. От "Тренд" уточняват, че проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциала на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС. Пета политическа сила остава "Има такъв народ" с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести остават "Демократична България" с 6.8%. Регистрира се лек ръст при "Възраждане" в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават "Изправи се БГ! Ние идваме" с 1.9% и ВМРО с 1.1%.

64% искат кабинет в следващото НС, дори и с големи компромиси

64% искат кабинет в следващото НС, дори и с големи компромиси

Балотаж Радев/Герджиков, третото място за Карадайъ, според Центъра за анализи и маркетинг

Данните са от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.