Годишните приходи от нелегални пазари и престъпни дейности в България са най-малко между 4 и 5 млрд. лв., информира mitnici.eu.

Това са пари от трафик и разпространение на наркотици, нелегален внос на цигари и други акцизни стоки, проституция, корупция (свързана с обществените поръчки), данъчни и ДДС измами.

В обема на „мръсните пари" в икономиката на България не са включени други противозаконни дейности като финансови измами, трафик на културни ценности, както и парите генерирани от огромният сегмент на сивата икономика, оценена на близо 30% от брутния вътрешен продукт през 2009г., уточняват от центъра за изследване на демокрацията.

В България се наблюдава специфична форма на пране на пари - политическа инвестиция.

Криминалните и олигархичните структури в страната изпират своите приходи от престъпна дейност, инвестирайки в купуването на изборни гласове или в други форми на спонсорство на политическите партии.

Според центъра, въпреки че от наказателноправна гледна точка, този процес не може да бъде определен като пране на пари, в по-широк смисъл той е инвестиция за защита при осигуряването на канали за получаване на нелегитимни доходи или за изпирането на пари.