Десетки жители на Свищов присъстваха на панихидата в памет на 12-те деца, които загинаха на 4 април 2004 година в водите на река Лим.

Александра (17г.), Антоана(13г.), Антония(14г.), Боряна(11г.), Валентин(14г.), Виктор(14г.), Глория(11г.), Женя(11г.), Лора(14г.), Светослава(12г.), Светослав(15г.) и Юлиян(18г.) са 12-те деца, които загинаха във водите на Лим.

И днес за тях си спомниха роднини, близки, приятели и съграждани.

Възпоменателната служба започна след 10-минутен траурен камбанен звън на камбаната на параклис "Св. Дух" в гробищния парк на дунавския град.

"Сестри и братя опечалени, на четвъртия ден от четвъртия месец на годината по една тъжна традиция ни събират ангелчетата от Свищов, за да поменем техните души, защото те са живи", подчерта в началото на помена Великотърновският митрополит Григорий, цитиран от радио "Варна". Той отслужи панихидата в памет на 12-те жертви.

Родители, роднини и съученици на 12-те свищовски деца се събраха да запалят свещ пред параклиса, който бе построен през 2005 година от фондация "Ангели от Лим".

"Ако след 10 години същият този ден се спомня, по същия начин хората приемат тая трагедия, значи наистина смъртта на нашите деца не е била безсмислена. Не само от носталгия, от скръб по тях, но и това, което тяхната смърт е дала като поука за останалите", каза бащата на Юли - Георги Манзаров.

„Политиците и депутатите идват, когато могат да изведат някакви дивиденти. В случая, след 4 години, както виждате, ставаме все по-локални, така че ние не представляваме интерес за тях", сподели председателят на фондация „Ангели от Лим" Георги Манзаров.

"И ако искам да извадя нещо позитивно от цялата тази трагедия, след 4 години, и благодарение на депутатите поне тази катастрофа се осмисли, след като успяхме да променим закона за организирането на екскурзиите и превозването на ученици", допълни още той.

Четири години по-късно ученическите екскурзии през нощта са забранени, а шофьорът Илия Измирлиев излежава 4-годишна присъда.

Припомняме, че на 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище "Николай Катранов", гр. Свищов.

Към 22 часа българско време, на завой на планински път шофьорът изгубва контрол над превозното средство.

Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело Поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Той потъва за броени минути в придошлата река Лим.