Най-тежко е положението с водоснабдяването в шест области - Разград, Търговище, Шумен, Габрово, Ловеч и Бургас. На различни по степен режими се намират 547 населени места. Това показва проверка на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Ако времето остане толкова горещо и с малко валежи се очертава до края на месец август броят на населените места на режим по водоснабдяването да достигне около 800. В тези населени места живее около 4 % от населението на страната.

Съгласно заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството, действа постоянен режим на събиране на информация за степента и обхвата на режима на водоснабдяване в страната. Местните ВиК дружества ще докладват два пъти седмично за състоянието на водоподаването на територията, за която са отговорни.
МРРБ се обръща към кметовете на общини и кметствата, както и към областните управители за координирани и повсеместни действия за разумно и пестеливо разходване на питейната вода по предназначение.

В най-тежко засегнатите райони на Разград, Попово и Търговище МРРБ ще мобилизира вътрешни резерви за незабавно решаване на проблема в бедстващите райони, в които напълно липсва водоподаване. За целта ще бъдат отпуснати около 1 100 000 лв.

Към настоящия момент състоянието на язовирите за питейна вода е задоволително и захранваните от тях населени места нямат проблем с водоснабдяването. Проблеми с водоподаването имат само населените места, чието водоснабдяване се осигурява от локални каптажи, сондажи и речни водохващания. Дебитът на тези водоизточници силно се влияе от засушаването, като масово се наблюдава снижение от два до три пъти, а в не малко случаи до пет пъти спрямо нормалните нива.