40 лева на ден компенсация за украинските бежанци. Тази сума обсъжда правителството по предложение на министъра на туризма Христо Проданов. Помощта ще се предоставя във връзка с Директивата за временна закрила, която дава възможност на бягащите от войната да бъде предоставена незабавно временна закрила в ЕС. Това дава право на пребиваване, достъп до пазара на труда, достъп до жилищно настаняване, социално подпомагане, медицинска или друга помощ и средства за издръжка.

За лицата, търсещи международна закрила в България, които са заявили желание за достъп до пазара на труда в страната, помощта от 40 лв. на едно лице за нощувка и един храноден ще се предоставя за срок от един месец от датата на заявяването. Тези лица могат да кандидатстват по облекчената процедура за достъп до пазара на труда в ЕС за срок до три години.

Помощта от 40 лв. на ден се предвижда да се използва за настаняване в обекти на дружествата, в които едноличен собственик на капитала е Националният осигурителен институт, болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове и др. - собственост на държавата, почивните станции на министерствата и ведомствата, както и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър.

УНИЦЕФ: Войната е прогонила 500 000 деца от Украйна

УНИЦЕФ: Войната е прогонила 500 000 деца от Украйна

Най-малко 17 деца са загинали във военния конфликт

Помощта за туристическите обекти ще се изплаща от Министерството на туризма на база фактически извършени разходи, въз основа на извлечение от регистъра на местата за настаняване. За уреждане на отношенията, свързани с обмен на информацията за броя на правоимащите настанени лица, начина и местата за тяхното настаняване се сключва споразумение между Министерство на туризма и Държавната агенция за бежанците.

С така предложената програма, освен подпомагане на бежанците от войната в Украйна се цели и частично подпомагане на туристическия бизнес, който ще бъде пряко засегнат, и чийто ресурси биха могли да бъдат насочени към осигуряване на мерките, чрез използване на местата за настаняване и за осигуряване на заетост.