Близо час около 40 души играха хоро и пяха български народни песни пред македонското посолство в столицата.

Така се състоя мирният протест в защита на Спаска Митрова, организиран от инициативния комитет в подкрепа на македонката с български паспорт, която излежава присъда в затвора "Индризово" в западната ни съседка.

Младежи, облечени в народни носии, водеха протестното хоро под звуците на тъпан, китара, кларнет и акордеон, а част от събралите се на хорото бяха граждани, живеещите в околните блокове.

Майката на Спаска - Сузана Митрова не присъства на протеста, въпреки че това беше обявено по-рано.

Краят на гражданската демонстрация постави македонският българин Недица Аврамов от движението „Радко". Той прочете писмо от името на председателя на организацията, в което се посочваше, че движението иска от българския политически елит да се произнесе категорично по случая и че ще направи всичко възможно да блокира приемането на Македония в ЕС и НАТО.

40 000 български граждани живеят в момента в Македония и движението иска техният статут да бъде признат в Конституцията, се казва още в писмото.

По време на протеста не присъстваха представители на политически формации.

Припомняме, по-рано тази седмица и ВМРО организира свой протест в подкрепа на Спаска Митрова. На него журналистите бяха повече от демонстрантите.