40% от хората в трудоспособна възраст над 40-години са с хронични заболявания. Данните представи д-р Томчо Томов, директор на Националния център за оценка на компетенциите в БСК на пресконференция на тема "Предизвикателството: Застаряване на работната сила. Как отделните поколения да работят по-добре заедно?".

По думите му проблемите на хората с хронични заболявания и на техните близки са много сериозни - те се сблъскват със сериозни затруднения при достъпа до пазара на труда, а и при оставането в него. Това създава финансово и социално изключване, влошаване на здравето, а и нарастващи разходи за медицинско обслужване, обясни д-р Томов.

Той посочи, че ежегодно работната сила намалява с 40-60 000 души. В последните 15 години икономическата активност и заетостта на лицата в предпенсионна и пенсионна възраст в България се увеличава значително и е най-голяма спрямо останалите възрастови групи. През 2019 г. в България 55% от мъжете и 44% от жените на възраст 55-74 години са икономически активни.

Нареждаме се сред първите места по загуба на население и застаряване на работната сила. Според него трябва да се подхожда холистично към работното място като се възприема неговата цялост. Политиките по здравословен и трудов живот трябва да касаят всеки етап от възрастовия цикъл, както при по-младите, и при по-възрастните хора, обясни Томов.

Едва 64 души заместват излизащите 100 от пазара на труда

Едва 64 души заместват излизащите 100 от пазара на труда

Ако продължава тенденцията, това ще влоши пазара на труда

България разполага с четири демографски ресурса - устойчива структура по пол, немалък дял в трудоспособна възраст извън пазара на труда, контингент от трудоспособни лица в предпенсионна и пенсионна възраст, които желаят да работят, и огромен резерв наши сънародници, живеещи и работещи извън страната.

Д-р Томчо Томов настоява за по-конкретни мерки за трудовата мобилност, съвременно трудово законодателство, въвеждане на частично пенсиониране и запазване на заетост чрез договор за обучаване на по-млади работници, данъчни облекчения и субсидии при наемане на работници над 58 г., съфинансиране от държавата на ментори в предприятията и нормативно регулиране на секторните квалификационни фондове.

Сред изводите на изследването е и това, че се задълбочават и са все по-големи различията в ценностите, очакванията, нагласите, моделите на поведение, отношението към технологиите. Всяко поколение гледа по различен начин и става все по-трудно да се управлява екип, включващ хора от различни поколения, каза още д-р Томов.