Отчита се рязък спад на издадените лични карти и свидетелства за управление на МПС през последната седмица. Това заяви Светлана Ценева, директор на Дирекция "Български документи за самоличност", на брифинг в Министерския съвет.

Според нея това означава, че въведеният извънреден режим се спазва от гражданите.

По нейни данни на 9 март са били приети 5691 лични карти, 4302 паспорта и 1269 свидетелства за управление. Две седмици по-късно - на 23 март, техният брой е съответно 1071 лични карти, 295 паспорта и 271 шофьорски книжки.

Ценева обясни, че няма точна статистика на броя на хората, на които предстои да подновят личните си документи, но посочи, че се очаква най-голямото натоварване за таз година да е в периода юни-август, както и между ноември и декември.

Депутатите признаха, че не спазват стриктно мерките, но… в името на народа
Обновена

Депутатите признаха, че не спазват стриктно мерките, но… в името на народа

Огромна част от тежестта се прехвърля върху бизнеса, смята Явор Божанков

Тя подчерта, че срокът на валидност на документите се удължава автоматично с влизането в сила на извънредния закон, като това удължаване ще е валидно само за територията на страната.

Относно българите, живеещи в чужбина, Ценева обясни, че те могат да си подадат документите в съответната консулска служба, ако тя не е затворена. Друг вариант е издаването на временен паспорт.

От своя страна Николай Николов, директор на Дирекция "Миграция", съобщи, че с 6 месеца се удължава и срокът на валидност на документите на постоянно и дългосрочно пребиваващи чужденци у нас, както и този на документите на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, които пребивават в страната.

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС

Чужденците, пребиваващи продължително у нас - до 1 година, срокът на чиито документи изтича по време на извънредното положение, да подадат документи до 14 дни след изтичане на извънредното положение, като този период няма да се счита за прекъсване и нарушение.

Същото важи и за чужденците, които в момента не се намират в България и нямат възможност да се приберат до изтичане на разрешения срок.

Относно ситуацията с незаконно пребиваващите чужденци Николов посочи, че не се наблюдава увеличение на техния брой. От началото на годината те са около 200, като 125 от тях са върнати. Спрямо всеки незаконно пребиваващит чужденец се въвежда карантинен период, като след изтичането му той може да подаде молба за международна закрила и да бъде предаден на Агенцията за бежанците.