50% от българите одобряват дейността на Министерството на туризма. Близо една трета са по-скоро критично настроени.

Същевременно контролът по плажовете от страна на министерството среща подкрепата на над 80% от интервюираните.

В огромното си мнозинство българските граждани искат спазване на правилата по Черноморието и в курортите и поддържане на реда от страна на държавните и общинските органи.

Изключение, но само до известна степен, в това отношение са младите хора до 30-годишна възраст, но дори и сред тази възрастова група като цяло преобладава подкрепата за повече ред в туризма у нас.

Това показват данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл, проведен сред 800 пълнолетни българи.

Снимка 309970

37% от българите са били на лятна почивка, като 68% от тях са избрали Българското черноморие. Това означава, че родните плажове и курорти остават предпочитаната дестинация за лятна почивка за гражданите на страната.

Вече над милион и триста хиляди пълнолетни българи са почивали на морето ни, а още на половин милион им предстои да го посетят според

От агенцията тълкуват цифрите, че заявените 37% означават, че около милион и триста хиляди българи са посетили Черноморието.

Ако в сметката се прибавят и децата, то това означава , че близо половината от населението на страната ни е било или ще бъде на нашето Черноморие през този сезон. С най-голям дял са младите до 30-годишна възраст и жителите на София.

Това означава също, че спрямо очаквания брой туристи през летния сезон, повече от половината са наши сънародници. Така според "Галъп интернешънъл" в България българският турист остава доминиращ.

В чужбина през това лято към настоящия момент са почивали около триста и петдесет хиляди българи. Интересно за отбелязване в данните е, че още близо толкова тепърва ще отидат на почивка извън страната - очевидно по-евтините условия за началото на есента са особено привлекателни, а също така предпочитаният по-прохладен климат през ранната есен вероятно оказва влияние.

Други седемстотин хиляди пълнолетни българи са почивали или им предстои да почиват на други места в страната извън Черноморието.

Снимка 309971

Като цяло над 60% от българите са почивали или ще почиват извън мястото, където живеят, през това лято. Числото се получава от сумирането на дяловете на онези, които вече са почивали и онези, които твърдят, че ще почиват.