Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посрещна тази нощ на летище "София" първата пратка медицински материали от Китай, които бяха закупени от българското правителство, съобщиха от МВнР.

Успешното реализиране на тази хуманитарна мисия е вследствие на телефонния разговор между премиерите на България и на Китай - Бойко Борисов и Ли Къцян, на 18 март, на съдействието на правителствата на двете държави и НАТО.

На борда на самолета, използван от България в рамките на партньорската Програма за стратегически въздушен превоз на НАТО, бяха натоварени 568 000 маски KN95 в обем от 166,13 кубически метра, закупени от страната ни.

Затварят София

Затварят София

За и от София ще се пропускат само автомобили под специален режим

Очаква се със следващи полети да пристигнат и останалите количества по сключените три договора между българската държава и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия - 50 респиратора, 1 000 000 медицински маски тип KN95, 608 770 еднократни маски KN95, 171 429 опаковки с таблетки хидрохлорин и 30 000 опаковки азитромицин.

Самолетът на НАТО превози до София и дарение от китайската страна с медицински и предпазни материали с обем от 50,19 кубически метра, което включва предпазни маски, ръкавици и калцуни.

Екипажът на самолета, с който пристигнаха медицинските материали, се състои от 14 военни - шестима от САЩ, двама от Нидерландия и по един от Швеция, Финландия, Полша, Норвегия, Румъния и България. Командир на полета бе капитан Жасмина Христова от българските военновъздушни сили. Тя приземи и самолета С-17 "Глоубмастър" на пистата на летище "София".

Полетът бе за сметка на свободните часове на България в рамките на Програмата за стратегически въздушен превоз (SAC). България за първи път използва тази програма от началото на пандемията от COVID-19.

В Програмата за стратегически въздушен превоз участват 10 съюзници от НАТО: България, Естония, Унгария, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения и САЩ, както и две страни от "Партньорство за мир" - Финландия и Швеция. Тя се реализира чрез съвместно придобити самолети C-17 "Глоубмастър", базирани в авиобаза "Папа" в Унгария. България разполага с определен брой полетни часове, които се използват основно за превоз на нашите контингенти, участващи в задграничните мисии.

Разходите по наземното обслужване и летищните такси на самолета бяха поети от нашата страна чрез посолството ни в Пекин.

Освен министър Ананиев товара на летището посрещнаха главният комисар и директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, както и посланиците на Китайската народна република Дун Сяодзюн, и на САЩ Херо Мустафа.