Как да бъдем в крак с времето и да вършим ежедневните си задачи още по-бързо, без прекъсване и с помощта само на мобилния ни телефон? Отговорът е в 5G мрежата, която вече е и у нас, благодарение на А1. До края на тази година покритието ѝ ще обхване всички населени места с над 10 000 жители и основните курорти в страната, а до момента е в големи части от София, Пловдив, Русе, Варна, Ямбол, Банско и Банкя, както и 90% от населението на Бургас на открито.

Най-новите предложения от Apple - серията iPhone 12 вече успешно се присъединява към 5G семейството у нас. Само с безплатен SMS на номер 1555 всеки клиент на мобилна услуга от А1 може да активира достъпа си до мрежата от най-ново поколение и да приюти бъдещето в своя мобилен телефон. Петото поколение мрежи предлагат значителни подобрения по отношение на скоростта, времезакъснението (латентността) и други характеристики спрямо четвъртото поколение. 5G мрежата на А1 е първата и засега единствена в България, която използва 5G оборудване, 5G честоти и дава реална представа за предимствата на новото поколение технологии.

5G от А1 и iPhone 12 - много добра комбинация

Именно 5G свързаността беше един от акцентите на новото поколение iPhone при представянето им през есента на 2020. Серията iPhone 12 включва четири модела, като всеки от тях поддържа 5G - iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Max и iPhone 12 Pro Max. Те вече са интегрирани с мрежата от пето поколение на А1 и притежателите им могат да се възползват да тестват бързата скорост и ниската латентност.

Какви са предимствата на 5G мрежата?

С интегрирането на моделите към 5G мрежата на А1 потребителите ще могат да се наслаждават още повече на бързи скорости при даунлоуд и ъплоуд. Това позволява стрийминг на 4K видео почти без буфериране, видеочат в HD качество без никакво забавяне на картината, мобилен гейминг, който съперничи на този на конзолите, супер бързи скорости на сваляне и много други предимства.

Например, възможно е да изтегляте и стриймвате филми с високо качество, дори докато сте в движение. Благодарение на 5G - така един пълнометражен филм може да бъде даунлоуднат буквално в рамките на няколко секунди.

5G също има предимства при видеоигрите на iPhone. Ако искате да играете например League of Legends отвсякъде, имате късмет с новата мрежа, тъй като по-добрата технология позволява по-ниско време на латентност при възпроизвеждане. По този начин видеоигрите ще придобият по-вълнуващо усещане - решаващо предимство за някои заглавия.

Кои са устройствата от А1, съвместими с 5G мрежата?

А1 постепенно интегрира все повече нови устройства, които да се възползват от 5G скоростите, за да дава максимална свобода и възможности за своите потребители. Сред моделите, които вече са интегрирани с 5G мрежата на А1, са представители на Xiaomi, OnePlus, ZTE и Huawei и Samsung. Сега към тях се присъединиха и четирите модела от серията iPhone 12.