От ЧЕЗ установиха 6 458 кражби на електроенергия през 2015 година, обявиха от дружеството.

„ЧЕЗ Разпределение България“ е извършило 66 415 проверки за кражби на електроенергия  в Западна България през изминалата година. Констатирани са 6 458 случая на незаконно потребление на електроенергия. В следствие на нарушенията е дотаксувана електроенергия в размер на 31 575 000 киловатчаса.

С 1 566 повече са установените кражби през 2015 г. в сравнение  с тези през 2014 г., когато компанията констатира 4 892 случая на незаконно потребление, уточняват от ЧЕЗ.

1 242 нарушения са установени през първите два месеца на 2016 година, като  дотаксуваната електрическа енергия  е в размер на  6 218 000 киловатчаса, което е близо два пъти повече спрямо януари и февруари 2015 г., когато проверките са довели до дотаксуване на 3 223 000 киловатчаса.

Най-често срещаните нарушения са манипулирани електромери и присъединявания преди средствата за търговско измерване.

Въпреки че не заплащат пряко кражбите, от незаконните присъединявания най-много страдат гражданите. Нерегламентираната консумация на ток застрашава качеството на доставяната до клиентите на компанията електроенергия. Вследствие на това се претоварват съоръжения, причиняват се прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а напоследък, все по-често, застрашават и човешкия живот, предупреждават от дружеството. 

Кражбите на електроенергия не само понижават сигурността на електрозахранването за редовните платци, но за отстраняването на авариите и щетите се отклоняват средства от и без това ограничения инвестиционен ресурс на ЧЕЗ, който в противен случай би могъл да се използва за развитие и модернизация на мрежата, както  и за подобряване на услугите, заключават от ЧЕЗ.