60 моста в страната са в тежко състояние и са опасни. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова пред БиТиВи.

Относно падналия мост край Петрич тя поясни, че при последното изследване на мостовите съоръжения е установено, че той е в тежко състояние и трябва да бъде ремонтиран. В същото състояние са още 60 моста в страната, съобщи Павлова.

Имаме изготвена програма за аварийно укрепване на мостове, с която кандидатствахме по линия на европейските фондове, но тя не беше одобрена, изтъкна министърът. Тя обаче увери, че още от следващата година започват спешните ремонти.

Павлова поясни още, че вече е започнала бюджетната процедура за 2012-2014 година. Вече съм подала моята заявка за бюджета на министерството, в която съм заложила средства за тази програма, така че тя ще стартира или с бюджет, или със заем от ЕБВР, допълни регионалният министър.

Павлова съобщи още, че до 2014 година трябва да е готова паспортизацията на големите сгради, а до 2016-та на всички. По думите й, процедурата, която отнема не повече от месец, трябва да бъде извършена от етажната собственост. Министърът увери, че това не е толкова скъпо и излиза 3-4 лева на кв/м.

Целта на паспортизацията е да се разбере действително до колко издържат сградите, каква е тяхната конструктивна устойчивост, поясни Лиляна Павлова. Според нея за всяка сграда по проект е записано колко издържа на земетресение, но тя трябва да се поддържа експлоатационно.

Ако през годините са махани носещи стени, това е нарушило експлоатационното състояние и е нарушило първоначалните характеристики, поясни министър Павлова. Затова всяка сграда трябва да има техническо и конструктивно обследване и технически паспорт, който ще покаже вече на коя степен отговаря, разясни тя.