Близо 60 пъти ще падне нивото на шумовите и прахови емисии, чийто основен носител е ТЕЦ "Република" в Перник, съобщи управителят на "Топлофикация" Стойчо Василев, цитиран от в. „Вяра".

Това ще стане с въвеждането в експлоатация на 5-и котел през юни.

Съоръжението ще бъде снабдено с 2 нови полски филтъра, а на ауспусите му ще бъдат монтирани 2 шумозаглушителя.

Стойчо Василев бе извикан от председателя на постоянната комисия по околна среда към ОбС-Перник Венцислав Тодоров заради писмо от съветника от ГЕРБ Петър Петров.

Петров твърди, че ТЕЦ-ът години наред упражнява системен децибелов тормоз върху жителите от 4 квартала - "Димова махала", "Тева", "Мошино" и "Изток".

Изпускането на налягането от котлите създава шум, надвишаващ многократно допустимите норми, който трае с часове, а понякога и по 1-2 дни.

Съветникът от ГЕРБ насочи вниманието и към факта, че изпускането на пара като правило става нощно време, в почивни дни и по празници.

Той поиска да знае какви са причините за тези изпускания и прави ли се нещо за решаването на проблема.

Пред членовете на постоянната екокомисия Стойчо Василев убедено декларира, че през юни ситуацията в Перник коренно ще бъде променена.

Когато заработи на газ и 3-и котел, за прах и шум няма да мислим, заяви топлофикационният шеф. 5-и котел ще работи без прекъсване 6 месеца и ще бъде спрян през декември.

3-и котел, който е излязъл от строя на 9 май, ще работи на газ, а не на въглища, както беше досега.

Той също ще бъде снабден с два шумозаглушителя.