64 на сто от пълнолетните жители на страната са на мнение, че са необходими радикални промени в политиката и приоритетите на правителството.

Това показват резултатите от национално представително изследване на агенция Алфа Рисърч, проведено сред 1000 души в периода 18 - 20 април 2008 г., предаде БТА.

30% смятат, че са нужни частични промени в политиката в някои сфери, а 2% са на мнение, че не са необходими съществени промени в политиката на правителството.

Обществото е силно консолидирано по въпроса за реформата в МВР.
92% са на мнение, че без такава не може да се постигне сигурност за гражданите.

Мнозинството от 59% от избирателите в страната обаче, си дават сметка за сериозността на проблемите в МВР и ограничените шансове те да намерят разрешение до края на текущия мандат.

Въпреки това, 39% - както симпатизанти на управляващата коалиция, така и около една трета от привържениците на дясно центристката опозиция - са склонни да дадат кредит на премиера в това направление.

96% от анкетираните подкрепят идеята да се предприемат категорични мерки за защита на правата на работниците и по-строги санкции за нарушения в тази област,.

92% смятат, че трябва да се извърши реформата в МВР с цел гарантиране eфективната работа на системата и спокойствието на гражданите.

84% от участвалите в анкетата за на мнение, че трябва да се създаде трудова полиция, която да се бори срещу нарушаване трудовите права (като работа без договор, без социални осигуровки, при изключително ниско заплащане, без нормиран работен ден и т.н.)

63% подкрепят идеята да се акцентира върху по-лява политика в съчетание с продължаване на икономическия растеж и финансова стабилност на страната.

53% от анкетираните подкрепят идеята да се направи ляв завой в политиката на страната.

Според общественото мнение обаче, осъществяването на тези мерки не трябва да поставя под въпрос финансовата стабилност на страната. Ето защо, макар и конкретни стъпки "в ляво" да срещат одобрение, 63% от анкетираните настояват те да се извършват само при условие за продължаване на икономическия растеж и запазване на финансовата стабилност.

Относно приоритетите на обновеното правителство, като най-невралгични направления за гражданите се очертават социалната политика и сигурността.

92% са на мнение, че е необходима реформа в МВР, за да се гарантира ефективната работа на системата и спокойствието на гражданите.

82% считат, че са необходими промени в работата на съдебната система, 89% в здравеопазването, 81% в социалната политика.