Седем деца на възраст от 1 до 8 години са заболели от вирусен хепатит в село Черна гора. Регистрираните случаи са за периода 5 - 26 септември.

Четири от децата посещават детската градина "Буратино" в селото, а две са ученици в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в населеното място.

Шест от тях са хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ "Проф. Д.р Стоян Киркович" АД - Стара Загора, а едно от децата е настанено в Клиника по инфекциозни болести, тропическа медицина и паразитология в УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив. Състоянието на децата е добро и четири от шестте случая са потвърдени вирусологично.

Над 80 случая на болни от хепатит деца в Луковит

Над 80 случая на болни от хепатит деца в Луковит

Регистрирани са случаи и в Ловеч

Във връзка с възникналата ситуация бяха извършени проверки на детското заведение и Индивидуалната практика за първична медицинска помощ в Черна гора.

След инспекцията са връчени предписания до директора на детската градина и общопрактикуващия лекар, обслужващ селото. Съставен е акт на директора на детското заведение за констатирани нарушения при проверката.

Наблюдението и изследванията на контактните продължават. За провеждане на профилактика е осигурен Гама глобулин в детската градина и семейните огнища на заболелите.

Предстоят повторни проверки на детското заведение, училището и индивидуалната практика за първична медицинска помощ в селото. Освен това се организират срещи с кметовете на община Братя Даскалови, на с. Черна гора и ромските медиатори.