На летище София с полет от Истанбул пристигнаха 7 от 16-те моряци от кораба Маласпина Касъл. В продължение на месец те бяха заложници на сомалийските пирати.

Те бяха посрещнати от зам.-министъра на външните работи Милен Керемедчиев.

От летището в София моряците ще пътуват за Варна.

Капитанът на кораба "Маласпина касъл" обаче продължава курса към Сингапур заедно с останалата половина от екипажа.

Моряците първоначално се срамуваха да разговарят с журналисти за преживяното, но след това разказаха подробности около престоя си на сомалийския бряг, съобщи Радио Варна.
По думите им, върху тях не е било упражнявано физическо насилие. Петко Пенев от Варна разказа, че нападението на пиратите е било с оръжие. То е било хаотично, летели са куршуми навсякъде. Основно пиратите са се целели в носа на кораба, посочи той.

Пиратите са заплашвали българските моряци с разстрел в случай, че не получат искания откуп. По време на едномесечния плен българите са били изолирани в капитанската кабина на кораба, без да бъдат лишавани от храна, каза вторият механик на кораба Драган Драганов.

"Ние бяхме като някаква стока, която трябва да се плати, за да пуснат кораба. Те нямат интерес да ни изтрепят, защото няма да вземат нищо", обясни Драганов.

Припомняме, 16-те българи попаднаха в плен на 6-ти април и освободени на 9 май, след като похитителите получиха искания откуп. От летището в София моряците ще пътуват за Варна.