Близо 700 са били бежанците за август, посочват от Българския червен кръст. През юли, посочват те, новодошлите са били едва 450. От началото на годината пристигналите в България бежанци са общо 3017.

„БЧК има готовност при поискване от държавните институции да предостави незабавно определена хуманитарна помощ, която се изразява в походни легла, спално бельо, дюшеци, матраци. Това е бедственият резерв на организацията и той не бива да бъде изчерпван", заяви пред БНР шефът на програма "Бежанци" към БЧК Мариана Стоянова.

Тя добави още, че БЧК има готовност да осигури тези условия от първа необходимост на поне на 500 души, ако планът за действие при бежанска вълна влезе в сила, този път с екипи от доброволци и психолози.
„Ние имаме спомагателна функция според инструкции от оперативния щаб към момента и ако се създаде и влезе в действие националният щаб", обяви Стоянова.

Тя подчерта, че лицата, които са били заловени на държавната граница искат закрила и убежище у нас и държавата няма право да ги връща. От думите й стана ясно още, че в момента най-много бежанци има в София и Пъстрогор, също определени групи в Любимец и Бусманци.