Катастрофите на пешеходни пътеки в България за изминалата 2017 г. са 710. 585 от тях са на очертани пешеходни пътеки, а 116 на неочертани пешеходни пътеки.

Статистиката представи Румен Миланов в ефира на Нова телевизия. Миланов е от сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност". 

Когато говорим за безопаност на пешеходните пътеки, трябва да обърнем внимание на три важни неща - инфраструктурата, поведението на водачите и поведението на пешехоците, защото ако пешеходецът си мисли, че е с абсолютно предимство, ще сбърка, обясни Миланов.

Според него трябва да има генерелни планове за организация на движението, които обаче трябва да се организират по оптимален начин. Миланов уточни, че съгласно конвенцията за асфалтовото покритие пешеходната пътека трябва да бъде класическият тип "зебра", но новата наредба казва, че може да е с червен цвят. Допуска се такъв цвят, но по конвенция трябва да са бели.

Той поясни, че пешеходните пътеки трябва да имат и светлотехнически параметри и да се освежават постоянно, с които да се подобри безопасността на движението.

Запитан трябва ли пешеходните пътеки да са с червен цвят до детски градини и училища, той отбеляза, че около училища и детски градини трябва да се вземат мерки от общините най-вече за осветление.