9 българи бяха в неизвестност след пожара, който избухна на ферибот, плаващ под италиански флаг в Йонийско море, близо до остров Корфу. За това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР), като по-късно информираха, че по последни данни, актуални към 18.50 ч., продължават са в неизвестност 8 български граждани. 

38 български граждани, които са били на ферибота, ще потеглят за България тази вечер с транспорт, осигурен от техния работодател. За останалите наши сънародници се полагат необходимите грижи.

Посолството ни в Атина е създало кризисен щаб, българският консул от Солун вече е пристигнал на Корфу, където са евакуирани спасените пътници и екипаж. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и оказват необходимото съдействие. В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.​

До момента не се съобщава за пострадали българи. Не е ясна националността на пострадалите. Стана ясно, че пловдивски шофьор е сред блокираните в горящия ферибот до Корфу. Според съобщението от гръцките власти се издирват още пътници на запалилия се ферибот, които са в неизвестност, съобщи БНР.

По официална информация от Министерството на търговския флот 11 са пасажерите в неизвестност и двама, сред които и един българин, са в гаража на кораба.

Пожар гори на ферибот в Йонийско море

Пожар гори на ферибот в Йонийско море

На борда се намират 237 пасажери и над 50 члена екипаж

В момента отново се провежда спасителна операция по въздух с хеликоптер, за да извадят от гаража двамата пътници.

От гръцка страна няма официална информация, че сред издирваните има български граждани. Местни медии съобщават и за изчезнала жена с българско име и с гръцко гражданство.

Водолази издирват хора във водите на Йонийско море. Два кораба на пожарната продължават с опитите да загасят огъня. Три хеликоптера кръжат над мястото на инцидента и са в готовност да се включат в спасителната операция.

Евакуираните пасажери се намират на остров Корфу. Десет от тях са настанени в болница, те са без опасност за живота.

По последна информация на bTV двамата шофьори, един от които българин, които бяха заседнали в горящия ферибот, са спасени.