Временна комисия по искането на главния прокурор за даване разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу депутата от Коалиция за България Тома Томов, създаде парламентът.

Гласуваното решение е за 10-членна комисия, но в състава й влизат 8 депутати, поради отказа на две парламентарни групи да участват в нея - Атака и ДСБ.

Задача на комисията е да проучи дали са на лице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер по искането на главния прокурор за възбуждане на наказателно преследване срещу депутата Тома Томов.

По време на дебата Минчо Христов насочи депутатите към конституционната тема, като отново предложи парламентът да приеме пълно отпадане на имунитета.

На отклоненията от конкретния въпрос остро реагира Красимир Каракачанов.
Коментирането на какво щяло да се случи, ако била променена Конституцията е все едно да коментираме каква е щяла да бъде историята на България, ако Левски беше с ботуши, а Ботев с каска, възмутено заяви той.
Каракачанов припомни, че благодарение на предложението на БНС Конституцията е така променена, че всеки депутат може сам да си смени имунитета.
След като депутатът Тома Томов не желае, следва да се направи комисия, която да е максимално безпристрастна и председателят й да е представител на опозицията, настоя Каракачанов.

В крайна сметка в състава на комисията влезнаха трима представители на Коалиция за България -Пламен Ранчев, Александър Радославов и Александър Паунов, двама представители на НДСВ Иван Иванов и Мима Василева, един представител на ДПС - Метин Сюлейманов, един от ОДС - Любен Дилов-син и един от БНС - Борислав Българинов, който бе избран за председател.

След съставянето на комисията Тома Томов посочи в кулоарите на парламента, че е имал готовност сам да поиска свалянето на имунитета му, но след като е чул изявлението на главния прокурор на следващият ден се е отказал, тъй като по случая, според него, има тенденциозност.
Искам НС да разбере истината и настоявам за публичен дебат, заяви Томов.