Девет души са починали в събота в София, докато са чакали екип на Бърза помощ, това сочи проверка на регионалната здравна инспекция, съобщи електронното издание на в. „Дневник". В половината от случаите екипите са дошли повече от час след подаването на сигнала.

Проверката е наредена след оплакване от семейството на 38-годишния Красимир Кръстев, при който линейката е пристигнала два часа след първото обаждане и той починал. Оказало се, че информацията е била изпратена от диспечерите на тел. 112 до Бърза помощ за три минути, но е била насочена към екип след час и четиридесет минути.  Още 29 минути са били необходими на линейката да стигне до адреса.

Според писменото обяснение на директора на Бърза помощ Георги Гелев, на 4 февруари, когато е станало всичко, на работа са били 23 екипа, които са получили 302 сигнала по време на дежурството си.

В периода между първото и последното обаждане на семейството на Кръстев е имало общо 60 повиквания и екипите не са имали възможност да изпълнят своевременно всички адреси.
Изводът на регионалната здравна инспекция е, че има пропуски в организацията на работата в центъра за спешна медицинска помощ, като неправилно са били подредени приоритетите.