С детски празник беше отбелязан Денят на Европа в София. Той се проведе пред делегацията на Европейската комисия и в него участваха много деца, съобщава БНР.

Ученици и дечица от детските градини пяха и танцуваха за Деня на Европа. Гости на тържеството бяха зам.-министърът на културата Явор Милушев и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Празникът е посветен на Европейската година на междукултурния диалог.

"Аз много се надявам вие да попитате вашите учители какво точно означава да бъдем културни в общуването помежду си, да бъдем различни и да сме радостни от това", каза Грънчарова.

На празника бяха връчени наградите от младежкия конкурс за снимка "Слънцето грее еднакво за всички".

Единадесетокласничката от Френската езикова гимназия в Пловдив Цветелина Ангелова взе първа награда с фотографията си "Социална идилия". Тя получи фотоапарат.

Бяха връчени две поощрителни награди - лаптоп и МР3. Празникът продължи до ранния следобед.

Със засаждане на първото дърво в Алеята на Европа в Севлиево започнаха проявите, посветени на Деня на Европа. Те преминават под мотото "Единни в разнообразието".

Празникът продължи със състезателните игри за децата от севлиевските училища. Бяха обявени и най-добрите есета на участниците в международния конкурс на тема "Младите хора в Европа".

Тази вечер с концерт на полска рок група на плаца на бившите казарми в града севлиевци ще кажат "Сбогом на оръжията". С това събитие започва разчистването на сградите и превръщането на терена на историческите за Севлиево казарми в парк за отдих.

Собствеността на военното ведомство, заедно с 33 постройки беше прехвърлена на общината. Вече е готов и работният проект за изграждане на парка и се предвижда до три години да бъде готов.

В Пловдив също се отбелязва Деня на Европа и Деня на Победата 9-ти май с дневно и вечерно тържество, съобщи Радио Пловдив.

Следобед на алеята на Бунарджика пред паметника на Васил Левски ученици и младежи ще изнесат музикално-танцов спектакъл и ще се проведе конкурс за рисунката на асфалт.

Вечерното тържество ще е на паметника „Альоша", където с военна церемония ще бъдат положени венци и цветя. Ще бъде представена музикално-артистична програма, а слово по повод празника ще произнесе акад. Антон Дончев.

Празникът ще завърши със заря със светлинно шоу. Почетен патрон на проявата е областният управител Тодор Петков.

Честване ще има и на откритата сцена на площада пред община Пловдив, като организатори са Европейският информационен център на Община Пловдив, Европейският колеж по икономика и управление и Център „Образование и демокрация".

Ще има концерт на повече от 30 творчески състава от пловдивските училища, Общинския детски комплекс и Градския дом на културата. Паралелно ще се проведе открит урок по рисуване.

Осигурени са и 400 картички, на които децата могат да изпратят своите послания до Европейската комисия по случай празника.

С шествие и парад на знамена започнаха тържествата за деня на Европа в старата столица. Велико Търново е първият извън столичен град на стария континент, където преди 11 години е открит център на Съвета на Европа.

Днес той остава най-големия в страната. Празникът във Велико Търново започна с шествие и дъжд. Това обаче не попречи на ентусиазираните малчугани да преминат през целия град с балони и знамена.

Повечето от тях ходят в европейския център поне веднъж седмично и знаят доста подробности за Европейския съюз.

Тържествата днес ще продължат до късно вечерта. По традиция кулминацията на празника е спектакълът "Звук и светлина" на хълма Царевец.