От 2000 г. до 2007 г. трудовите злополуки в България са намалели с 44 на сто.
За същия период на работното си място са загинали 914 работници. Други 33 хиляди са получили увреждания, вследствие на злополуки.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БНР. Той пристсъва на Национална конференция "Здравословни работни места - оценка на риска на работното място".

С тази проява в България се отбелязва европейската седмица по безопасност и здраве при работа.

„Радващ е фактът, че 87% от предприятията на територията на България спазват основните изисквания за безопасност на труда. Те добре знаят, че злополуките и заболяванията по време на работа струват много на бизнеса", посочи министър Младенов.

17-годишно момиче губи част от пръстите на ръката си още през първия час от започване на работа през ваканцията. Ръката е премазана в машината на фурната, където госпожицата решава да припечели нещо за джобни пари.

Осемнадесетгодишен стажант - механик, загива 4 дни, след като е обхванат от пламъци, докато помага на началника си да изхвърлят в резервоар за отпадъци смес от бензин и нафта, когато бензинът експлодирал.

Това са само два от примерите, с които организаторите на Националната конференция „Здравословни работни места. Оценка на риска на работното място" стреснаха присъстващия социален министър Тотю Младенов, шефката на ГИТ Румяна Михайлова, представители на синдикати и работодателски организации.

Според единната Европейска статистика, която важи и за България, процентът на злополуки при младите хора на възраст 18-24 години, е с 50 процента по-висок отколкото за останалите възрастови групи работници.