Абсолютно невинен съм и съжалявам за пострадалия българин, заяви британецът Майкъл Шийлдс по време на днешното заседание на състав на Върховния касационен съд, който гледа обжалването на неговото дело.

Припомняме, Шийлдс бе осъден от Варненския окръжен съд на 15 години затвор и на 200 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди, заради опит за непредумишлено убийство на бармана Мартин Георгиев в курорта Златни пясъци.

Впоследствие Апелативният съд в морската столица потвърди присъдата, но намали размера на кръвнината на 120 000 лева.

Делото срещу Майкъл Шийлдс да се върна за повторно разглеждане поиска, неговият адвокат Георги Гатев, според когото и присъдата, и паричното обезщетение са прекалено завишени.

Защитникът посочи, че на първа инстанция са допуснати редица процесуални нарушения.
Едно от тях е, че правата на неговия клиент са били разяснени едва на второто съдебно заседание.

Според Гатев разпознаванията на обвиняемия в досъдебното производство са опорочени, има сериозно разминаване в свидетелските показания, които съдът не е взел под внимание.

Един от тези моменти са самопризнанията на сънародника на Шийлдс, Греъм Санки, който след прибирането си в Англия призвана вината си за престъплението, за което е осъден Шийлдс.

Според прокурора по делото обаче, показанията на свидетелите трябва да се приемат за достоверни. Обвинителят се аргументира, че очевидците не са заинтересована страна по случая.

Показанията на Санки той определи като медийна изява, която няма отношение към процеса.

Наказанието е справедливо, размерът на исканото обезщетение в гражданския иск е занижено, твърди още прокурорът.

Върховния касационен съд ще се произнесе по казуса Шийлдс в законоустановения едномесечен срок. Припомняме, родителите на Майкъл организираха във Великобритания кампания в защита на сина си, като събраха над 100 хиляди подписа с искане за неговото освобождаване.
Те успяха да се срещнат и запознаят със случая и британския външен министър Джак Стро.