Над 1200 предложения са приети по ОП "Административен капацитет".

Това съобщи Ани Николова от дирекция "Управление на проекти и програми" в Министерство на държавната администрация и административната реформа.

В МС бяха представени резултатите от проекта "Подобряване на вътрешния административен контрол върху дейността на администрацията".

Той се осъществява от дирекция "Главен инспекторат" в МС и се съфинансира от Европейския социален фонд чрез ОП "Административен капацитет".

Изпълнител на проекта е FIIAPP ( Международна фондация за Ибероамерика за публична администрация и политики).

Сключени са 202 договора по програмата на стойност 110 милиона лева.

По думите на Николова 100% от средствата за 2007-ма са усвоени, а за миналата година те 65%. Ние сме еврошампиони по усвояване на средства, подчерта тя.

България влезе в ЕС в една не особено перфектна икономическа обстановка, коментира от своя страна Хорхе Фуентес, посланик на кралство Испания у нас. Чака ви много работа, предупреди той.

България осъзнава това и знае, че подкрепата на страните членки ще е важна за успеха й, допълни Фуентес.

Вие приемате изключително добре опита и съветите от другите страни членки с по-богат опит, похвали ни още испанският посланик. Никоя страна членка на ЕС не е перфектна по отношение на администрацията, коментира още той.

Един от основните проблеми, които имат всички страни членки е прекомерното разширяване на администрацията, смята Хорхе Фуентес.

Според него страната ни трябва да се справи с някои проблеми като корупцията, пречките с прозрачността в усвояването на средства и да се даде по-голям достъп на хората до администрацията.

Държавният служител трябва да знае, че е в услуга на хората 24 часа в денонощието, категоричен е испанският посланик.

Резултатите, които отчитат от "Главен инспекторат" в МС са, че се повишава ефективността и координацията на дейността в държавната администрация.

256 служители са обучени по проекта, чиято общата сума е 1 109 031 лева, като крайният срок е 30 юни 2009 г.
Проектът обхваща 33 инспектората в рамките на централната изпълнителна власт, в министерства и агенции.