"Стабилността на Западните Балкани е от изключителна важност както за България, така и за НАТО и целия Европейския съюз. Страната ни, като член на тези съюзи и непосредствен съсед на страните от региона, осъзнава ключовото значение на засилването на регионалното сътрудничество и свързаността в сферата на сигурността, с цел адекватен отговор на общите заплахи. Сигурността е определяща за развитието на Западните Балкани", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на конференция на Военния комитет на НАТО в Атина, Гърция.

Той акцентира върху положените усилия от Въоръжените сили на Република България в подкрепа на небойната мисия на Алианса на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани.

Началникът на отбраната подчерта бързината, готовността и гъвкавостта на реакцията на декларираните ни сили към колективната отбрана на Алианса.

НАТО зове Русия да бъде прозрачна с военните учения

НАТО зове Русия да бъде прозрачна с военните учения

"Русия трябва да се държи по предвидим и прозрачен начин"

Националният ни принос със сили и средства, следствие на приетото през август решение на Министерския съвет за разрешаване на участието на до 50 български военнослужещи в небойна операция на НАТО, е в подкрепа на съвместните усилия на съюза за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан.

Адмирал Ефтимов запозна участниците във форума с изпълнението на поетите ангажименти по текущите мисии и операции на Алианса с акцент поддържането на стабилна обстановка по сигурността в региона на Черно море.

НАТО готви Черно море и Балтика за постоянно възпиране на агресия

НАТО готви Черно море и Балтика за постоянно възпиране на агресия

И непрекъснато ще преценява дали да увеличава силите си в региона

Той изрази подкрепа за усилията и предприетите мерки от стратегическите командвания на НАТО при военното планиране в резултат на практическото прилагане на Концепцията за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона.

Началникът на отбраната отправи предложения по изграждането на новата структура на силите на съюза и постигането на "360 градуса" готовност на Алианса.

Той изтъкна необходимостта за запазване на колективната отбрана като ключова задача на НАТО в условията на набиращо скорост противопоставяне в световен мащаб и безпрецедентно развитие на технологиите като инструмент за зловредно действие на отделни държави и групировки.

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Крамп-Каренбауер: Могат да възникнат ситуации, в които имаме други интереси

Конференцията в гръцката столица даде възможност на началниците на отбраната на страните-членки да обсъдят въпроси от военностратегическо значение за Алианса.

В рамките на нейното провеждане бяха дискутирани двете водещи концепции на НАТО - за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона и за водене на военни действия, както и позицията на Алианса за прилагането им.

Разгледани бяха също военните аспекти и препоръки по стратегията НАТО 2030.

The Hill: Пълномащабна война с Русия не е хипотеза и САЩ трябва бързо да се подготвят

The Hill: Пълномащабна война с Русия не е хипотеза и САЩ трябва бързо да се подготвят

В Черно море е най-вероятният сблъсък Русия-НАТО, възможна е и Трета световна война