Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ) е санкционирала частния доставчик на социални услуги "А-2017" ЕООД за многобройни нарушения на законодателството при управлението на дом "Свети Георги" във Варна за по малко от година. Към момента фирмата няма право да предоставя социални услуги, тъй като агенцията отказала да й издаде лиценз след 31 декември 2021 г., защото не отговаряла на изискванията на Закона за социалните услуги. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

При проверки в дома през юли и декември м. г. Агенцията за качеството на социалните услуги установила, че в нарушение на закона в социалната услуга са настанени хора без заявено желание и личен избор от тяхна страна. В тази връзка на управителя на фирмата е съставен акт и му е наложена административна глоба от 3000 лева. Освен това договорите за настаняване на хората не били сключени с тях, а с трети лица. Затова на управителя на "А-2017" бил издаден друг акт и му била наложена още една глоба - от 4500 лева. Той не платил глобите си и двете наказателни постановления били изпратени на НАП за събиране на вземанията.

През този януари във връзка с искане на дружеството да му бъде издаден лиценз за предоставяне на социални услуги за възрастни Агенцията за качество на социалните услуги извършила паралелни проверки в Девня и Варна, където кандидат-доставчикът предоставял резидентни социални услуги за възрастни хора над трудоспособна възраст и за пълнолетни с деменция и с психични разстройства. Установено било, че услугите не отговорят на стандартите за местоположение и материална база, като липсвали необходимите специалисти за предоставяне на качествена грижа и дейности спрямо индивидуалните потребности на хората.

Пламналият старчески дом край Варна се оказа без лиценз
Обновена

Пламналият старчески дом край Варна се оказа без лиценз

В пожара загинаха четирима души

При проверките било констатирано, че в дома във Варна са настанени хора с различни заболявания, които са извън целевите групи по заявленията за издаване на лиценз. От МТСП посочват, че смесването на групи хора с различни потребности и необходимост от различна грижа в обща среда е недопустимо по закон. В социалните услуги липсвала щатна длъжност - социален работник, не били сключени и граждански договори с лекар и счетоводител. Освен това в социалната услуга не се извършвала социална работа, а се задоволявали единствено основни жизнени потребности на настанените хора като хранене, помощ при тоалет, прием на лекарства и съдействие за получаване на медицинска помощ.

Заради многобройните нарушения Агенцията за качество на социалните услуги отказала да издаде лиценз за предоставяне на социални услуги на "А 2017" ЕООД. За решението е уведомен областния управител на Варна.

През март 2022 г. агенцията установила, че въпреки липсата на лиценз, Дом "Свети Георги" продължава да функционира. Поради това през април на фирмата са издадени два нови акта.

За констатираните многобройни нарушения са сезирани държавното обвинение, регионалните здравни инспекции във Варна и Пловдив, Община Варна, РЗИ-Варна, ОДБХ-Варна и Инспекция по труда - Варна".

Припомняме, че през нощта на 7 срещу 8 май в дома загинаха четирима души при пожар, предизвикан от един от обитателите му.