Българската агенция по храните е пропуснала седем предупреждения за салмонела. Това заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" по повод опасността от заразяване със салмонела, след като стана ясно, че най-малко 100 тона заразено пилешко месо от Полша са стигнали до българския пазар.

Той посочи, че от края на октомври досега страната ни е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела, т.е. не става въпрос само за една партида. От началото на годината пък нотификациите били около 19.

По данни на д-р Иванов от началото на 2019 г. у нас има над 500 случая на болни от салмонела пациенти.

Над 100 тона пилешко със салмонела на родния пазар

Над 100 тона пилешко със салмонела на родния пазар

Заразеното месо е внос от Полша

Той обясни, че от Агенцията по храните са признали, че от началото на годината има 135 положителни проби за салмонела при български храни, което означавало минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила.

Д-р Иванов посочи, че по-миналата седмица в София е имало 8 случая на заболели със салмонела, което е увеличение.

"Имаме сравнително висока заболеваемост и на салмонела, и на много други болести, свързани с храни. Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, произведена в България, със салмонела", заяви той.

Заразено със салмонела охладено пилешко не е стигало до потребителите

Заразено със салмонела охладено пилешко не е стигало до потребителите

Постъпили са 17 сигнала за заразено месо

Според него в случая трябва да реагират Министерството на земеделието и прокуратурата, защото ставало въпрос за опасни храни, за които е премълчано.

Относно ситуацията с африканската чума по свинете д-р Иванов поясни, че при масовото унищожаване през лятото голяма част от свинското не е било унищожено, а просто беше консервирано. Той допуска, че може да има проблеми. Според него голяма част от консервите, направени през лятото, са замърсени с бактерии и посъветва хората, които са консервирали тогава месото, да подхождат внимателно към консумацията му.

Д-р Иванов обясни, че зарази от месо могат да се избегнат чрез термична обработка и добра хигиена.

Кантарджиев за салмонелата: Варете и печете добре

Кантарджиев за салмонелата: Варете и печете добре

Деца и бебета могат да умрат, проблем е и за бременни