Професор Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести, предупреди пред НоваТВ, че пилешкото месо трябва да се вари и пече добре заради салмонела. 

Ако е добре сготвено, няма опасност за консумацияОпасна е за деца и бебета, които могат да умрат, проблем е и за бременни. "Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя се държи на стайна или висока температура, микробите се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем."

Тази година има 500 регистрирани случая с инфекция от салмонела, но няма рязко завишаване. Причината за по-малкия брой заболели термичната обработка на месото и консерванти в храните.

По думите му, "фирмите ако правят термично обработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла".

"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Не трябва да допускаме до храната на българина такива неща", обясни Кантарджиев.

Той коментира, че в Германия има две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури, което е притеснително. При консумация на продукти като език, мозък, трябва много добра термична обработка. Той добави и че 134 градуса са нужни срещу заразата от "луда крава", като опасно е и месото от коза, особено мозъкът. 

"Ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене. Опушеното месо също крие риск", коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Над 100 тона пилешко със салмонела на родния пазар

Над 100 тона пилешко със салмонела на родния пазар

Заразеното месо е внос от Полша

Д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" коментира пред БНТ, че според него по-голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано.

"Малко предистория, става въпрос за нотификацията от 2 декември, за последния месец има 7 нотификации, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида колко е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня драстично с предупрежденията", обяснява той.

То допълва, че миналата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза, доста над обичайния брой, особено за този сезон. "Това е 19-ият случай на предупреждение за салмонела, пристигнала с храни от ЕС само за тази година."

По думите му, основният проблем е, че системата за предупреждение не работи, БАБХ трябва да изпълнява мониторинг с лабораторни тестове.

Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните, като в случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства, коментира д-р Сергей Иванов.

БАБХ затяга контрола върху вноса на месо от Полша

БАБХ затяга контрола върху вноса на месо от Полша

Всички пратки ще се подлагат на лабораторен анализ за салмонела