Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) засилва проверките и пробите на предлаганите на пазара млечни продукти, съобщават от пресцентъра.

Решението е взето по повод проучването на асоциация "Активни потребители", при което установява прекомерно високо съдържание на вода в млечните продукти и наличие на немлечни мазнини.

Ежеседмичен контрол на млечните продукти организира БАБХ, с участието на представители на Комисия за защита на потребителите (КЗП), браншовите организации на млекопреработвателите, асоциация "Активни потребители" и Сдружение за достъпна и качествена храна по покана от Агенцията по храните.

От търговската мрежа от началото на годината до 17 ноември са взети 145 броя проби от млечни продукти, от които 62 броя сирене, 35 бр. кашкавал 24 бр. кисело и цедено мляко, 15 бр. прясно мляко и мляко за пиене, 6 бр. масло, 2 бр. заквасена сметана и 1 брой извара.

При тяхната проверка не е установено наличие на немлечни мазнини, но все пак 16 броя не съответстват на физикохимичните показатели. В 6 броя от тези 16 млечни продукти се наблюдава повишено водно съдържание.

В магазините се допускат млечни продукти с повишено водно съдържание, но само ако е поставено в опаковка от производителя и на етикета е посочено "саламурено сирене с повишено водно съдържание". Такъв млечен продукт не може да се предлага на витрина в насипно състояние, посочат от БАБХ.

Агенцията на храните съобщава, че е предприела необходимите действия за установените несъответствия към производителите на млечни продукти.

В случай на получен официален сигнал от браншови и потребителски организации, приложили изпитване по съответните показатели от акредитирана лаборатория, БАБХ обещава да предприема административни мерки, които при необходимост да спрат работата на обекта производител или предлагащ продукта.