Откриха нарушения при проверка на биоцентралата край село Труд. Новата агресивна миризма е от преработката на птичи тор, обясни след проверката областният управител Дани Каназирева.

Всичко е открито, перкулатната вана, в която се съхраняват тези отпадъци е открита. След това големият бункер, в който се съхранява остатъчния продукт и продължава този ферментационен процес също е отворен, за разлика от други, които са под земята, да се гарантира съответната температура, със вградени биофилтри - тук такова нещо липсва - всичко е отворено, коментира още тя.

Отпадъчните материали също подлежат на експертен контрол и трябва да се съхраняват 180 дни преди да бъдат използвани в земеделието, добави Каназирева.

Алармираха за ново обгазяване на село Труд от централата за биогаз

Алармираха за ново обгазяване на село Труд от централата за биогаз

Местните продължават да настояват за нейното премахване

Нито собственик, нито управител на централата са присъствали на днешната проверка. А хората в Труд искат централата да бъде затворена.

За проблемите с биоцентралата в Труд е информиран и премиерът Бойко Борисов. А проверката на съоръженията приключва с доклад, който областният управител Дани Каназирева ще изпрати на няколко министерства.

Припомняме, от години хората в Труд се оплакват от силните миризми и сигнализират институциите.